Blogger news


LCD Text Generator at TextSpace.net

Tuesday, July 27, 2010

Perkara Yang Di Pesan Rasulullah Sebelum Tidur
Assalamualaikum.. Untuk manfa'at bersama para sahabat² yang budiman.


SEBELUM Tidur

Perkara Sebelum Tidur (Tafsir Haqqi)Rasulullah Saw berpesan kepada Sayidatina Aisyah ra : "Ya (Sayidatina) Aisyah (r.a) jangan engkau tidur sebelum melakukan empat perkara , yaitu:

1. Sebelum khatam Al Qur'an ,

2. Sebelum membuat para nabi memberimu syafaat di Akhirat

3. Sebelum para muslim meredhoi kamu ,

4. Sebelum kau laksanakan haji dan umrah....


Bertanya Sayidatina Aisyah r.a :

"Ya Rasulullah Saw .... Bagaimana aku dapat melaksanakan empat perkara seketika?

"Rasul tersenyum dan bersabda :

"Jika engkau tidur bacalah : Al Ikhlas tiga kali seakan-akan kau mengkhatamkan Al Qur'an.

Bismillaahirrohmaanirrohiim , Qulhualloohu ahad' Alloohushshomad' lam yalid walam yuulad' walam yakul lahuu kufuwan ahad' (3x)


Membacalah sholawat untukKu dan para nabi sebelum aku , maka kami semua akan memberi syafaat di hari kiamat.Bismillaahirrohmaanirrohiim , Alloohumma shollii 'alaa syaidinaa Muhammad wa'alaa aalii syaidinaa Muhammad (3x)


Beristighfarlah untuk para muslimin maka mereka akan meredhoi kamu.Astaghfirulloohal adziim aladzii laa ilaaha illaa huwal hayyul qoyyuum wa atuubu ilaih (3x)


Dan , perbanyakanlah bertasbih, bertahmid, bertahlil, bertakbir maka seakan-akan kamu telah melaksanakan ibadah haji dan umroh"Bismillaahirrohmaanirrohiim , Subhanalloohi Walhamdulillaahi walaailaaha illalloohu alloohu akbar (3x)Nota: yang nie buat seberapa yg boleh sampai tertidur lagi bagus, terpulang pada diri masing²


Sekian untuk ingatan kita bersama.


p/s: silalah selawat atas nabi semuga kita mendapat shafaatnya di Akhirat Kelak...


Dalam hidup ini, sebarang keadaan yang kita temui adalah kurang penting, yang paling penting ialah arah yang kita tujui.


Ramai manusia yang tertipu dalam beramal kerana mengharapkan pujian. Padahal kata-kata pujian hakikatnya hanya menyebabkan diri terseksa kerana terpaksa hidup dalam keadaan yang bermuka-muka. Rugi benar orang yang tidak ikhlas, terseksa di dunia juga terseksa di akhirat.


Ingatlah, sabar itu iman, duit bukan kawan, dunia hanya pinjaman dan mati tak berteman.

2 comments:

Komen yang berserta dengan pautan posting terbaru anda tidak akan di publish. Terima kasih.. Sila komen seperti biasa. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...