Blogger news


LCD Text Generator at TextSpace.net

Wednesday, November 23, 2011

Punca Kekalahan Pasukan Bola Sepak Indonesia

Salam,


Punca kekalahan itu diluahkan di Kompasiana.com oleh Arif Bowono Surya.

Petikan asal :

Ada apa sebenarnya? Kenapa Indonesia selalu kalah dengan Malaysia di partai puncak? Banyak yang beranalisis tentang masalah teknis seperti teknik, team work, mental dan lain-lain. Tapi saya mencoba menganalisis dengan cara lain. Kenapa Indonesia tidak bisa mengalahkan Malaysia di GBK? Jawabannya adalah karena motivasi Indonesia untuk menang adalah motivasi kebencian dan dendam. Seperti diketahui benci dan dendam adalah dua energi yang sangat NEGATIF. Maka begitu berkumpul di stadion yang penuh dengan aura kebencian dan dendam energi negatif itu terakumulasi besar sekali. Dan percaya atau tidak energi negatif itu akan menular ke dalam lapangan. Dan permainan pun kacau sekali, ditambah seluruh stadion yang menyumpah serapah i negara lawan. Maka doa yang didasari oleh energi negatif tidak akan sampai dan diterima oleh Tuhan. Justru doa penonton Malaysia yang datang ke GBK dikabulkan. Kenapa? Karena mereka termasuk orang-orang yang teraniaya,sebagai tamu mereka bukannya dihormati tetapi malah disumpah-serapah. Padahal mereka belum tentu salah, maka saat mereka berdoa meminta kemenangan, dengan cepat Tuhan mengabulkan. Doa orang-orang teraniaya lebih makbul. Selanjutnya


Adakah ini boleh disifatkan sebagai satu punca kekalahan Indonesia di tangan Malaysia pada final sukan sea yang lepas? Tidak kurang juga ada yang mengatakan semua ini konspirasi Malaysia untuk mewujudkan energi NEGATIF terhadap penyokong Indonesia. Tak logik!!


Memang benar tenaga/energi negetif/jahat tidak mampu menandingi tenaga positif. Ini kita perlu akui. Sepakan penalti Badrrol Bahkhtiar boleh menjelaskan segalanya, bola yang sudah ditampan oleh penjaga gol tetapi masih mampu berpusing dan terus masuk kedalam gol. Inilah namanya tenaga positif berjaya yang sedikit mampu menandingi tenaga negatif.  


Allah akan membantu kepada mereka yang teraniaya.


Kepada penyokong Indonesia anda haruslah menerima hakikat Malaysia telah menang dan menerima hakikat KITA BERSAUDARA!!2 comments:

  1. salam;
    memang ada kebenarannya penjelasan arif bowono surya..kalau dilihat corak dan skill permainan kedua2 pasukan tidak jauh bezanya dan kemenangan sebenarnya lebih kepada Indonesia sebagai tuan rumah..tapi disebabkan rasa dendam benci yg amat tinggi telah menguasai seluruh permainan indomsia menjadi tak menentu...

    ReplyDelete

Komen yang berserta dengan pautan posting terbaru anda tidak akan di publish. Terima kasih.. Sila komen seperti biasa. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...